Προσφορές
ribbon

Summer Dream

Summer Dream

Τα πολυτελή στούντιο και μεζονέτες μας βρίσκονται κοντά στην πόλη, σε ήσυχο σημείο, στην καρδιά του ελαιώνα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ribbon

Villes Odysseas

Villes Odysseas

The "Villes Odysseas" complex has 6 villas and it is very close to cosmopolitan Nidri...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ribbon

Summer Dream

Summer Dream

Τα πολυτελή στούντιο και μεζονέτες μας βρίσκονται κοντά στην πόλη, σε ήσυχο σημείο, στην καρδιά του ελαιώνα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ribbon

View of Ionio

Rania Studios

Χτισμένα μέσα σε 3500τ.μ. σε μια ήσυχη και καταπράσινη περιοχή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟ


? Πρόεδρος Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας - Λευκάδας
?Αρχή μου να μην
ξεχωρίζω τα σωματεία?
Από το 1981, χρονιά κατά την οποία ιδρύθηκε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πρέβεζας ? Λευκάδας, στο ποδόσφαιρο της περιοχής έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Αυτό που από το 1983 παραμένει ίδιο, είναι ο πρόεδρος της Ένωσης. Αναφερόμαστε στον κ. Δημήτρη Τραχανά, τον άνθρωπο που επί 26 συναπτά έτη υπηρετεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Στη συνομιλία που είχαμε προ ημερών μαζί του, ζητήσαμε τις απόψεις του για μια σειρά από θέματα που απασχολούν φιλάθλους, παράγοντες και τους ποδοσφαιριστές των ομάδων. Η συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΠΣ έχει ως εξής :
Ερ. Κύριε Τραχανά, πόσα χρόνια συμπληρώνετε φέτος στην προεδρεία της ΕΠΣ;
Απ. Καταρχάς να ευχαριστήσω προσωπικά εσάς και την εφημερίδα για την τιμή που μου κάνετε παίρνοντας την συνέντευξη αυτή, μέσω της οποίας θέλω να στείλω ένα αγωνιστικό μήνυμα προς όλους τους ποδοσφαιριστές, φιλάθλους, παράγοντες της Ένωσης μας και όχι μόνο και να τους ευχηθώ καλή ποδοσφαιρική χρονιά. Στην ερώτηση τώρα, να σας πω ότι είμαι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης μας. Από το 1981 που ιδρύθηκε είμαι μέλος του ΔΣ και από το 1983 που έγιναν οι πρώτες εκλογές, έχω την τιμή αφού με εκλέγουν τα σωματεία και με επιλέγουν τα μέλη του ΔΣ, να είμαι πρόεδρος.
Ερ. Από τις δικαστικές διαμάχες στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, φτάσαμε σ\' ένα ψηφοδέλτιο στις πρόσφατες εκλογές. Τι βοήθησε στο να έχουμε αυτή την εξέλιξη;
Απ. Είμαστε από τις λίγες Ενώσεις, που έχουμε βάλει στο καταστατικό να γίνονται οι εκλογές όπως σε όλα τα αθλητικά σωματεία, βάσει του νόμου 2725 που υπήρχε, μ\' ένα κοινό ψηφοδέλτιο που γράφονται όσοι θέλουν και εκλέγονται ανάλογα όσοι απαιτούνται για το 7μελές ή το 11μελές Δ.Σ. Σύμφωνα με διάταξη του νόμου μπορούσαμε να κατέβουμε και ως ψηφοδέλτιο. Έτσι έγινε και στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία, στην οποία είχαμε δικαστικές διαμάχες, κάτι που είχε γίνει και παλιότερα. Στην προηγούμενη εκλογή κατεβήκαμε δύο ψηφοδέλτια με τα γνωστά επακόλουθα. Το δεύτερο ψηφοδέλτιο εκλέγει 3 μέλη και 8 το πρώτο. Στα τέσσερα χρόνια της διοίκησης, οι συνάδελφοι είδαν ότι η ΕΠΣ δεν έχει κομματικές διαμάχες, ο καθένας έχει την πολιτική του ταυτότητα, ο καθένας πιστεύει κάτι. Πέρα από το τι πιστεύει ο καθένας, είδαμε ότι δεν υπάρχουν πολιτικά, κομματικά ή άλλα κριτήρια. Εδώ είμαστε για το καλό του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και για τα σωματεία με τα οποία προσπαθούμε να είμαστε μία οικογένεια. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν τα τέσσερα χρόνια ήταν σχεδόν ομόφωνες και δεν υπήρχαν αντιπαραθέσεις. Έτοι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης να το πω έτσι, μου έκαναν την τιμή βλέποντας την κατάσταση αυτή, μου πρότειναν, να κατέβουμε ως ένα ψηφοδέλτιο. Αυτό από την μία με ευχαρίστησε και από την άλλη με προβλημάτισε.
Ερ. Γιατί;
Απ. Με ευχαρίστησε γιατί αυτό έδειξε μία αποδοχή προς το πρόσωπό μου και με προβλημάτισε διότι δεν ήμουν μόνος. Κάλεσα τους υπόλοιπους που ήμασταν μαζί στο ψηφοδέλτιο και όσους δεν είχαν εκλεγεί την προηγούμενη φορά και ομόφωνα όλοι συμφώνησαν να αποδεχτούμε την πρόταση. Μάλιστα εδώ να σας πω ότι ο κ. Ρεκατσίνας που είναι αντινομάρχης στην Λευκάδα, λόγω φόρτου εργασίας δεν ήθελε να μπει όπως μου είπε στον κυκεώνα της διαμάχης. Μόλις υλοποιήθηκε η συνεργασία, μου είπε ?πρόεδρε μπορώ να συνεχίσω;?. Βεβαίως του είπα, ευχαρίστως γιατί είσαι αξιόλογο στέλεχος. Έτσι επιτεύχθηκε αυτή η συνεργασία. Δεν μας χωρίζει τίποτε άλλωστε. Το ποδόσφαιρο ενώνει. Αν λοιπόν ο καθένας στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει αυτή τη ρήση και αυτό υπηρετεί, θα αποβεί προς το καλό και όχι προς το κακό. Όλα αυτά τα χρόνια έκανα πάρα πολλά λάθη. Τα λάθη μου όμως ήταν αβίαστα, όχι ηθελημένα, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Βλέποντας αυτά και την αγάπη για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, με τίμησαν και μου είπαν να ηγηθώ και μου είπαν να είμαι εγώ. Έτσι έγινε η όλη διαδικασία.
Ερ. Η πρώτη σας προτεραιότητα στην έναρξη της νέας θητείας ποια είναι;
Απ. Η διάρκεια και τα χρόνια μπορούν να σε ?κοιμήσουν?, να πάθεις ?γεροντική άνοια? και να στερέψεις από ιδέες. Εμείς όμως κάθε φορά θέλουμε κάτι καινούργιο. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαστε και προσπαθούμε να ενισχύσουμε τις υποδομές στα σωματεία και μέσω των μικτών ομάδων της Ένωσης. Δώσαμε κίνητρα να αγωνίζονται μικροί ποδοσφαιριστές στα τοπικά πρωταθλήματα. Αυτό οδήγησε και στην δημιουργία Ακαδημιών, όχι βέβαια μόνο με την παρότρυνση την δική μας. Το πρώτο λοιπόν είναι να βάλουμε τα νέα παιδιά στο γήπεδο. Το δεύτερο είναι η αναβάθμιση των υποδομών, των εγκαταστάσεων. Παρόλο που είμαστε δύο Νομοί, και ξέρετε ότι αυτά είναι θέματα της Πολιτείας, κατορθώσαμε με πιέσεις μέσω των σωματείων και αποδοχή από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να βελτιώσουμε πολλά γήπεδα. Και στην Πρέβεζα και στην Λευκάδα. Μαζί με την ΕΠΟ ένα μεγάλο θέμα που έχει αναπτυχθεί, είναι η κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών. Πιστεύω ότι σύντομα θα επεκταθεί και πέραν των ποδοσφαιριστών, γενικότερα στον αθλητικό χώρο. ¶λλο μέλημα είναι το ενωσιακό γήπεδο, που καθυστέρησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Όπως ξέρετε σε κάθε ΕΠΣ το γήπεδο γίνεται στην έδρα της Ένωσης. Καλώς ή κακώς εδώ έδρα είναι η Πρέβεζα. Πολλοί από την Λευκάδα έχουν πει να γίνει και εκεί. Ένα γήπεδο γίνεται σε κάθε η ΕΠΣ. Το δικό μας έχει μείνει στάσιμο. Έχουμε κάνει μόνο την περίφραξη. Ευελπιστώ ότι μέσα σε αυτή την θητεία θα τελειώσει και το γήπεδο. Τέλος εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι ποτέ δεν σταματάμε τις προσπάθειες για εξάλειψη της βίας, το οποίο είναι καθημερινό μας μέλημα. Έτσι νοιώθουμε ως διοίκηση. Τόσα χρόνια δεν έχουμε και καμία απολαβή. Αν εξαιρέσουμε το ηθικό μέρος της όλης κατάστασης, βάζουμε και από την τσέπη μας. Θα πείτε γιατί σας το αναφέρω. Το αναφέρω γιατί αυτή την στιγμή τα μέλη δεν πληρώνονται, κάτι που προβλέπεται από το καταστατικό, δεν δέχονται να πάρουν τα μικροέξοδα. Ο κ. Ρεκατσίνας από την Λευκάδα, το μέλος από την Φιλιππιάδα, δεν καταδέχονται να πάρουν τα οδοιπορικά. Πολλοί περισσότερο δεν υπάρχει αμοιβή για την παραμονή μας εδώ, τις επιτροπές. Είναι χόμπι. Είναι τιμή, μην το θεωρήσετε εγωιστικό, είτε με ψηφίζουν είτε όχι, όλα τα σωματεία ξέρουν τι εστί ως πρόεδρος ο Τάκης Τραχανάς. Το λέω αυτό γιατί εγώ δεν ξεχωρίζω τα σωματεία και δεν μου έχει πει κανένας ότι μερολήπτησες υπέρ του ενός ή του άλλου σωματείου. Δεν ξεχωρίζω τα σωματεία. Αυτή είναι η αρχή μου. Με αυτή την αρχή και με περισσότερο πάθος, θα προσπαθήσω.
Ερ. Ποια απόφαση που πήρατε ως πρόεδρος της ΕΠΣ θεωρείτε ως μεγαλύτερη επιτυχία και τι πιστεύετε ότι έπρεπε να είχε γίνει και δεν έγινε;
Απ. Από την πρώτη μέρα που ήρθα στην ΕΠΣ, ονειρευόμουν να δω να γίνονται αγώνες χωρίς την συμπαράσταση της αστυνομίας. Αυτό γιατί το λέω. Σεβαστός ο ρόλος της αστυνομίας, δεν υπονοώ κάτι για να μην παρεξηγηθώ. Απλούστατα δεν θέλω να υπάρχουν τα αστυνομικά όργανα για να μας λύνουν τις διαφορές στους αγώνες. Με την όποια καλύτερη λειτουργία ακόμα, αυτό θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Ο στόχος για μένα δεν είναι να παίξουμε ποδόσφαιρο, να βγει πρωταθλητής, ο στόχος είναι να αθληθούμε. Να διευρύνουμε μέσω του αθλητισμού το πνεύμα μας, να διευρύνουμε την συνεργασία μας, να διευρύνουμε την αλληλεγγύη μας, να γίνουμε φίλοι. Δεν ονειροπολώ και ονειροβατώ. Γι\' αυτό προσπαθώ. Αν δω να μην υπάρχει βία, θα έχουμε βάλει ένα λιθαράκι. Το αγωνιστικό και τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Από τις δυσκολότερες αποφάσεις που πήρα, είναι όταν ερμηνεύοντας τον κανονισμό, στέρησα από ομάδα κατηγορία. Πιστεύω ακράδαντα ότι εφάρμοσα σωστά τον κανονισμό. Αφορούσε κάρτα σε ποδοσφαιριστή. ¶λλη απόφαση πάρθηκε κεντρικά και άλλη πήραμε εμείς. Η ομάδα έχασε την άνοδο. Θεωρώ ότι είμαι δικαιωμένος, ότι δεν έκανα λάθος, άσχετα αν η κεντρική επιτροπή για τους δικούς της λόγους πήρε άλλη απόφαση. Στεναχωριέμαι πολύ όταν αναγκαζόμαστε να πάρουμε αποφάσεις για πειθαρχικές ποινές. Να σας εξομολογηθώ κάτι, θα το πω ανοιχτά μιας και θα το διαβάσουν οι φίλαθλοί μας. Για ενέργειες ποδοσφαιριστών εναντίον διαιτητών, είμαι πολύ αυστηρός. Δεν δέχομαι, με τα όποια λάθη του διαιτητή, ποδοσφαιριστής να χειροδικεί εις βάρος διαιτητή. Εκεί βρίσκομαι σε δυσάρεστη θέση και αισθάνομαι ότι απέτυχα όταν έρχονται στο συμβούλιο τέτοια θέματα προς συζήτηση. Είμαι όμως επιεικείς για ποινές λόγω λακτίσματος σε ποδοσφαιριστή. Με τα παραπάνω σας έδωσα να καταλάβετε κάποια πράγματα.
Ερ. Θα ζητήσω τώρα την απάντησή σας για ένα θέμα που μας απασχόλησε πρόσφατα. Γιατί όλα αυτά αυτά τα χρόνια η Λευκάδα να εκπροσωπείται μ\' ένα μόνο μέλος στο Δ.Σ.;
Απ. Όλα τα χρόνια, είτε ήταν δύο τα ψηφοδέλτια, είτε ήταν ένα ενιαίο, ήταν κι άλλοι υποψήφιοι από την Λευκάδα. Θα μπορούσε λοιπόν αυτή τη στιγμή να είναι πέντε τα μέλη από την Λευκάδα στο Δ.Σ. της ΕΠΣ. ¶ρα ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει πουθενά στο καταστατικό αναφορά για ένα μέλος από την Λευκάδα. Είναι λοιπόν θέμα εκλογιμότητας και εκλογής. Αυτό που λέει το καταστατικό, είναι ότι πρέπει τα έξι μέλη στο 11μελες να είναι από την πόλη της Πρέβεζας για λόγους απαρτίας. Αυτό είναι η αλήθεια, ότι είναι ένα στοιχείο που δεν είναι δημοκρατικό. Συζητώντας με κάποιους από την Λευκάδα, μπορώ να συμφωνήσω σε αυτό και το βλέπω. Υπήρχε όμως από την αρχή του καταστατικού για λόγους λειτουργικούς. Δεν δέχομαι όμως και το λέω ευθέως, να εκπροσωπούνται περιοχές. Έχω κατηγορηθεί από Πρεβεζάνους ότι είμαι Λευκαδίτης. Δεν το λέω σε εσάς για να κολακέψω. Το έχετε ακούσει και το ξέρετε. Δεν είμαι ούτε Λευκαδίτης, ούτε Πρεβεζάνος. Μένω στην Πρέβεζα, όμως οι ομάδες για μένα είναι το ίδιο. Όπως είναι ο Σύβρος που είναι ας πούμε στην άκρη, το ίδιο είναι για μένα η Πάργα και ο ¶γιος Γεώργιος που είναι στην άλλη άκρη. Ξεκάθαρα λοιπόν τα πράγματα. Αν μπούμε σε τέτοιες διαδικασίες, θα ανοίξουμε τους ?ασκούς του αιόλου?. Αν κάθε περιοχή εκλέγει τους δικούς της εκπροσώπους δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Έχει συμβεί κατά το παρελθόν. Το θέμα θεωρώ ότι δημιουργήθηκε άνευ λόγου και άνευ ουσίας. Στην ουσία δεν απαγορεύει κανείς να είναι οι πέντε από την Λευκάδα, στην πράξη όμως δεν μπορείς να το επιβάλεις. Για λόγους αρχής λοιπόν, αφού από εδώ είναι τα περισσότερα μέλη, εδώ στην Πρέβεζα είναι τα γραφεία, ορίζουμε ως αντιπρόεδρο το όποιο εκλεγμένο μέλος από την Λευκάδα. Σκέπτομαι την αλλαγή του καταστατικού, αν και αυτό θα το αποφασίσει η συνέλευση που θέλει αυξημένη πλειοψηφία, να απαλειφθεί ο όρος που λέει για έξι μέλη από την Πρέβεζα. Πάντως κακώς δημιουργήθηκε το θέμα. Θέλω να πω και κάτι τώρα που πέρασε η συζήτηση για το θέμα. Δημιουργήθηκε την τελευταία στιγμή και αυτό με προβλημάτισε πολύ. Ήρθαν εκπρόσωποι των σωματείων και συζητήσαμε. Αν είχε γίνει 15 ημέρες πριν και όχι στο παρά πέντε, θα μπορούσε κάποιος να συμπεριληφθεί. Τους είπα αν θέλετε να κατεβείτε άλλοι έντεκα σε άλλο ψηφοδέλτιο και αν πάρετε το ανάλογο ποσοστό να εκλέξετε και τρία μέλη. Εξηγούμαι για να μην παρεξηγηθώ, όλα τα παιδιά και ο κ. Μεσσήνης, προς τιμήν τους το δέχτηκαν γιατί δεν γινόταν να βγει κάποιος και να μπει άλλος. Μου είπε ο κ. Ρεκατσίνας ?βγαίνω εγώ?. Το λέω τώρα που έχει περάσει η διαδικασία. Ούτε ο κ. Μεσσήνης, ούτε οι άλλοι το δέχτηκαν και είναι προς τιμήν τους. Υπάρχει λοιπόν ένα αγκάθι που είναι στην σφαίρα της δημοκρατικότητας της εκλογιμότητας, ότι δεν ακούγεται καλά να είναι έξι από την Πρέβεζα. Σήμερα λοιπόν που έχουν μηδενιστεί οι αποστάσεις όποιος βγει. Τώρα αν κάποιος είναι από την Βασιλική και τον ψηφίσουν για πρόεδρο, ας αναλάβει την ευθύνη. Δεν ξέρω αν έχετε κάποια άλλη απορία πάνω σε αυτό.
Ερ. Πότε σκέφτεστε να γίνει συνέλευση για το θέμα;
Απ. Θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στα τέσσερα χρόνια που είναι η θητεία της διοίκησης. Δεν θα πάμε παραμονές της επόμενης εκλογής. Πιστεύω μέσα σε αυτό τον χρόνο ή το αργότερο στον δεύτερο, να συγκαλέσουμε έκτακτη ή κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης, να βάλουμε θέμα αλλαγής αυτού του όρου του καταστατικού.
Ερ. Σε παλιότερη συνέντευξη μου είχατε πει ότι ?είναι άδικο μία ομάδα να τερματίζει πρώτη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και να χάνει τον τίτλο στα πλέϊ οφ?. Συμφωνείται ακόμη με την άποψη αυτή και γιατί δεν εφαρμόζετε το σύστημα των πλέϊ οφ;
Απ. Όχι μόνο συμφωνώ, αλλά με έχει δικαιώσει κιόλας αυτή η διαδικασία. Πολλές Ενώσεις που είχαν σημαία τους τα πλέϊ οφ έχουν αναθεωρήσει. Σταμάτησαν να τα εφαρμόζουν. Θα σας πω το εξής. Η Λίγκα που έχει οικονομικό όφελος, ο νοών νοείτο, πέρα από το αν θα κουραστούν οι ποδοσφαιριστές, τον πρωταθλητή δεν τον αγγίζει. Η αγωνιστική αντιμετώπιση είναι διαφορετική όταν υπάρχουν τα πλέϊ οφ. Η Πάργα έχει χάσει πρωτάθλημα σε δύο παιχνίδια από την Φιλιππιάδα, η οποία είχε χρησιμοποιήσει παίκτες που δεν έπαιζαν πολύ στην διάρκεια του πρωταθλήματος. Ξέρεις τι είναι σ\' ένα παιχνίδι να χάσεις και να βγεις δεύτερος; Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν. Η σκέψη η δική μου, αλλά και η εμπειρία όλα αυτά τα χρόνια, με κάνουν να θεωρώ άδικο σύστημα τα πλέϊ οφ. Το ίδιο πιστεύουν και τα άλλα μέλη του συμβουλίου. Ακόμα και ομάδες που ήταν υπέρμαχες, πλέον μου λένε ?όχι πρόεδρε μην αλλάξεις το σύστημα?. Ξέρετε ότι υλοποιώντας απόφαση της συνέλευσης, έχουμε προχωρήσει στην κατάργηση της Γ\' Κατηγορίας. Να είστε σίγουρος, σημειώστε το γιατί άρχισε ήδη, οι ίδιες ομάδες άρχισαν από πέρυσι και μου λένε κακώς. Από την Β\' τώρα δεν θα υποβιβάζεται κανένας. Έχω μία σκέψη για Β\' Κατηγορία με 14 ομάδες και οι υπόλοιπες να είναι στην Γ\'. Να γίνεται ένα ικανοποιητικό πρωτάθλημα και να υπάρχει η άμιλλα του προβιβασμού και η ?άμιλλα? του υποβιβασμού. Γιατί και εκεί άμιλλα είναι αν θα υποβιβαστεί ο ένας ή ο άλλος. Έτσι εμμένω στην άποψη αυτή, χωρίς να νομίζω ότι είμαι παντογνώστης.
Ερ. Με το τωρινό σύστημα πάντως, μπορεί ένα πρωτάθλημα από τον Φεβρουάριο να έχει χάσει το ενδιαφέρον του και ο κόσμος έτσι να μένει μακριά από το γήπεδο.
Απ. Θα σας θυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια στην Α\' Κατηγορία, δύο τρεις ομάδες μέχρι τέλους αγωνίζονται για το πρωτάθλημα. Ο Οδυσσέας που προβιβάστηκε φέτος, προσπαθούσε τρία τέσσερα χρόνια. Τα πλέϊ οφ έχουν πλεονεκτήματα. Κοιτάξτε να δείτε όμως. Οι ομάδες σ\' όλο το πρωτάθλημα θα είναι αδιάφορες και θα περιμένουν τους τρεις τέσσερις αγώνες. Αυτούς που θα είναι για άνοδο και αυτούς που θα είναι για υποβιβασμό. Αγωνιστικά το βλέπω διότι δεν μπορεί σε τριάντα αγώνες να είσαι καλός και σ\' ένα ματς να μην είσαι και να έχεις ένα άτυχο αποτέλεσμα. Μπορεί να έχουμε ντέρμπι, ένα ματς για την άνοδο που θα μαζέψει πολύ κόσμο, όμως θεωρώ ότι δεν είναι σωστό. Παρόλο που το ενδιαφέρον μπορεί για τις ομάδες να είναι οικονομικό, δεν το θεωρώ σωστό. Αν υπήρχαν και εδώ τα κανάλια και θα είχαν και οι ομάδες μια οικονομική απολαβή, κάτι θα σας έλεγα ότι μπορεί να γίνει.
Ερ. Για την αναγκαιότητα των καρτών υγείας δεν διαφωνεί κανείς. Χρήματα όμως γι\' αυτές, χρήματα για τις κόκκινες κάρτες, χρήματα παντού. Τους παράγοντες που πληρώνουν τους σκέφτεται κανείς;
Απ. Θεωρώ απαράδεκτο με όλη τη σημασία της λέξεως, το οικονομικό καθεστώς που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Καταρχάς με τις επιχορηγήσεις. Μα θα μου πείτε εύλογα, πρόεδρε υπάρχουν ομάδες που πληρώνουν παίκτες, προπονητή κτλ. Πως θα τα βγάλουν πέρα με δυόμιση χιλιάδες; Ναι αλλά υπάρχουν κι άλλες που περιμένουν μόνο την επιχορήγηση. Το δεύτερο είναι ότι θεωρώ βαριές τις χρηματικές ποινές που ορίζει ο ΚΑΠ, όπως και για την κάρτα υγείας που πληρώνετε από το σωματείο και όχι από τον ποδοσφαιριστή. Ποιο σωματείο, ποιος πρόεδρος, θα πει στον ποδοσφαιριστή πλήρωσε εσύ για την κάρτα; Κανένα. Αν χαθεί μία ζωή, άχρηστο για μένα το μέτρο, καλύτερα να το κλείσουμε το ?μαγαζί?. Αυτή τη στιγμή, να το πω ως είδηση, γίνονται κάποιες επαφές του προέδρου της ΕΠΟ, της ΓΓΑ και του Υπουργού Υγείας, να αναλάβει το κράτος τα έξοδα για την κάρτα υγείας. Μένουμε εκεί. Τώρα με τα νέα μέτρα για την διαιτησία που μπήκαν μέσω ΦΙΦΑ, τα έξοδα των διαιτητών θα περιέλθουν στην ΕΠΟ και κατ\' επέκταση στις Ενώσεις για να μην επιβαρύνονται τα σωματεία. Έχουμε κάνει πρόταση στην Πολιτεία και τον ΟΠΑΠ, να αναλάβουμε εμείς τα έξοδα διαιτησίας και το αθλητικό υλικό ως Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Ερ. Δηλαδή τα έξοδα διαιτησίας στους αγώνες των τοπικών μας πρωταθλημάτων θα πληρώνονται από την ΕΠΟ;
Απ. Θα καταβάλλονται από την ΕΠΟ μέσω ΕΠΣ, μέσω χορηγών και μέσω άλλων. Υπάρχουν επίσης εταιρίες αθλητικού υλικού που θα αναλαμβάνουν να ντύνουν τις ομάδες. Όπως γίνεται με τις μικτές ομάδες των Ενώσεων. Αυτές είναι σκέψεις που αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν. Να σας πω το άλλο. Εμείς έχουμε παράβολο για συμμετοχή στην Α\' 25 ευρώ, ενώ π.χ. στην Κέρκυρα πληρώνουν 200 ευρώ. Ξέρετε τι ποσά πληρώνουν σε άλλες Ενώσεις για παραπτώματα; Ο ΚΑΠ ισχύει για όλους. Εμείς πολλές φορές παραβλέπουμε τον ΚΑΠ. Τι να πω εγώ στο κάθε σωματείο; Πλήρωσε; Το ποδόσφαιρο μας έχει εμπορευματοποιηθεί. Δυστυχώς ο ερασιτεχνισμός και το λέω με κάθε ευθύνη των λεγομένων μου, έχει χαθεί. Βλέπετε Β\' Κατηγορία, Α\' Κατηγορία, να λένε γιατί να μην δώσουμε χίλια ευρώ στον ποδοσφαιριστή; Ποιος θα τα βρει στα σωματεία; Απαράδεκτο το όλο γεγονός. Μέσα σ\' αυτό τον κυκεώνα έρχεται και ο ΚΑΠ για να συνετίσει τους ποδοσφαιριστές και τα σωματεία. Εδώ σε εμάς υπάρχουν σύμβουλοι που μου λένε ?είσαι επιεικείς?. Αν πληρώσει χίλια ευρώ ένα σωματείο θα συνετιστεί ο ποδοσφαιριστής; Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που δεν εξαρτάται μόνο από τις Ενώσεις. Δυστυχώς δεν έχουμε δικά μας έσοδα. Περιμένουμε από την ΓΓΑ. Πήραμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2004 και από τότε δεν έχουμε πάρει ευρώ από την Πολιτεία.
Ερ. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα σωματεία της Ένωσης αντιμετώπισαν αυτό το καλοκαίρι διοικητικά προβλήματα; Που αποδίδεται το γεγονός αυτό;
Απ. Η ερώτησή σας είναι συνέχεια αυτών που έλεγα πριν. Είναι ηλίου φαεινότερον. Ομάδες ιστορικές που έχουν παίξει στην Α\' Εθνική, που εκπροσωπούσαν μεγάλους πληθυσμιακά χώρους, έχουν χαθεί από το ποδοσφαιρικό στερέωμα. Το ποδόσφαιρο έχει εμπορευματοποιηθεί. Με αυτά τα χάλια που έχει το Περιφερειακό και υπογραμμίστε το, σας το λέω με κάθε ευθύνη των λεγομένων μου, στο γήπεδο είστε και παρακολουθείται τι γίνετε, βλέπετε ομάδες να τρώνε διακόσια γκολ, να ανεβαίνουν, να υποβιβάζονται και οι ίδιες ομάδες παίρνουν παίκτες των δέκα χιλιάδων, των πέντε χιλιάδων. Σε αυτές τις ομάδες ο προϋπολογισμός φτάνει να είναι διακόσιες χιλιάδες ευρώ και στην Γ\' Εθνική φτάνει και τις πεντακόσιες χιλιάδες. Τι έσοδα έχουν αυτές οι ομάδες; Λένε να δώσει η Πολιτεία. Τι να δώσει; Να δώσει, δεν έχω αντίρρηση, μέσα από τον ΟΠΑΠ και αλλού. Ή θα έχουμε επαγγελματικό ποδόσφαιρο ή θα έχουμε ερασιτεχνικό. Ολίγον ?έγκυος? δεν πάει. Το ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή, Γ\' Εθνική, Περιφερειακό, ίσως και στο τοπικό, είναι ερασιτεχνικό μεν, αλλά το χέρι στην τσέπη δε. Ο Αμβρακικός δεν κατεβαίνει γι\' αυτό το λόγο. Δεν είναι ότι δεν έχει δέκα πιτσιρίκια να τα βάλει να παίξουν. Σου λένε ?πως θα πάρουμε φανέλες, πως θα μετακινηθούμε;?. Αυτοί που ασχολούνται δεν μπορούν συνέχεια να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Αν ήταν μόνο στην δική μας ΕΠΣ θα έλεγα ότι κάτι φταίει εδώ. Είναι πανελλαδικό το φαινόμενο. Αυτό αποδεικνύει τα λεγόμενα και της προηγούμενης απάντησης, ότι όλα παίζονται για το χρήμα. Να πω και κάτι και δεν θέλω να εκληφθεί ως πολιτική αιχμή. Δυστυχώς ζούμε σε μία εποχή που έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται. Αν έχεις χρήμα σπουδάζεις, αν έχεις χρήμα γίνεσαι καλά, αν έχεις χρήμα έχεις καλή ομάδα, κλπ.
Ερ. Αν και τελευταία στην περιοχή μας τα έκτροπα στα γήπεδα δεν είναι συχνό φαινόμενο, θεωρείτε την διαιτησία, ως την αιτία για πολλά από τα άσχημα που συμβαίνουν στο χώρο του ποδοσφαίρου;
Απ. Θα σας απαντήσω ευθέως. Οι διαιτητές είναι τα εξιλαστήρια θύματα. Δεν θεωρώ ότι διαμορφώνουν τα αποτελέσματα. Αλλά επειδή έχουν γίνει πολλά στο παρελθόν, έχουμε χάσει την αξιοπιστία. Αυτό είναι το ζητούμενο. Η λέξη που ταιριάζει στην ερώτησή σας είναι η αξιοπιστία. Θα σας πω το εξής. Παρακολουθείται ξένο ποδόσφαιρο. Έχετε δει διαμαρτυρίες για τραγικά λάθη που κάνουν εκεί οι διαιτητές; Κανένας δεν διαμαρτύρεται. Δεν ασχολείται κανένας. Παρακολουθώντας εδώ τις συνεντεύξεις των προπονητών, τις βλέπω και γελάω πολλές φορές, αν κερδίζει η ομάδα τους λένε οι παίκτες μου κλπ. Αν χάνει η ομάδα τους λένε φταίει ο διαιτητής. Αμέσως βγάζω την αξιοπιστία. Κάνουν λάθη οι διαιτητές; Πάρα πολλά. ¶νθρωποι είναι. Δεν διαμορφώνουν το αποτέλεσμα όμως. Πολύ σωστά είπατε, στην περιοχή μας τελευταία έχουν μειωθεί τα έκτροπα. Ευτυχώς στην ηγεσία της διαιτησίας έχουμε ένα πατριώτη σας να το πω έτσι, παρόλο που είναι στην Πρέβεζα πολλά χρόνια, τον κ. Φραγκούλη, ο οποίος είναι αξιόλογο άτομο. Προσπαθήσαμε μαζί πολλά στραβά να τα διορθώσουμε. Το έχουμε καταφέρει. Παράπονα θα υπάρχουν. Κάθε Κυριακή με παίρνουν τηλέφωνο. ?Δεν μου έδωσε το πέναλτι, δεν, δεν?. Πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι ο διαιτητής δεν καθορίζει το αποτέλεσμα. Και με τα χέρια να μπει γκολ, ας σκεφτούμε ότι μπορεί να μην το είδε. Να σας πω και ένα νέο, που αφορά την κατάργηση Συνδέσμων. Κάθε χρόνο θα αξιολογούνται οι διαιτητές, θα ελέγχονται, από εκεί και πέρα είναι θέμα ικανότητας. Αν κάποιοι διαιτητές διαμορφώνουν αποτελέσματα, έστω ηθελημένα, δεν μπορούμε να πούμε ότι και στα 500 ματς που γίνονται στην περιοχή μας, οι διαιτητές διαμορφώνουν το αποτέλεσμα. Οι διαιτητές κάνουν λάθη, δεν διαμορφώνουν αποτελέσματα, δεν έχουμε όμως εμπιστοσύνη ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα. Αντί να είναι οι ποδοσφαιριστές και η μπάλα τα κυρίαρχα, δυστυχώς είναι οι διαιτητές.
Ερ. Κάτι τελευταίο. Ένας νεαρός που θα διαβάσει την συνέντευξή σας, γιατί να έρθει κοντά στο ποδόσφαιρο;
Απ. Στην συνέντευξη αυτή είπα πράγματα που τα πιστεύω και αυτό το ξέρετε. Τι είπα; ¶φησα να εννοηθεί ότι το ποδόσφαιρο είναι άθλημα. ¶ρα λοιπόν και ως εκπαιδευτικός θα πω, τι καλύτερο από το να έρθει ένα παιδί στον αθλητισμό. Το παιδί θα δει ότι δεν είναι όλα αναξιόπιστα και ότι στρέφονται όλα γύρω από το χρήμα, ειδικά στις μικρές κατηγορίες. Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο. Από την άλλη πλευρά το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα. Παρόλο που σήμερα και ο ομιλών με τις αρμοδιότητες που έχω, αλλά και η Πολιτεία, δεν έχουμε δώσει τα κίνητρα να έρθουν τα παιδιά στα γήπεδα. Θα σας πω κάτι. Ως μαθητής στην Αθήνα κάποια χρόνια, έπαιξα στα σχολικά πρωταθλήματα που υπήρχαν. Στην Πρέβεζα όποιος έπαιζε ποδόσφαιρο, την άλλη μέρα τον σήκωναν για τιμωρία. Μας έλεγαν ?αλήτες?. Το ποδόσφαιρο έχει χάρη, έχει την ένταση, βάζει το μυαλό να δουλέψει. Σε βοηθάει να κινηθείς. Τα κίνητρα αυτά είναι τα καλύτερα για να έρθει το παιδί να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να βάζει στο μυαλό του την επαγγελματική αποκατάστασή του από το ποδόσφαιρο. Ξέρω ότι με τα μαθήματα όπως είναι τώρα τα πράγματα, είναι δύσκολο για έναν 18χρονο να έρθει στο γήπεδο. Καλώ τους γονείς να προτρέψουν τα παιδιά να έρθουν κοντά στο άθλημα. Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός έχει και καλούς ανθρώπους.


ribbon

Summer Dream

Summer Dream

Τα πολυτελή στούντιο και μεζονέτες μας βρίσκονται κοντά στην πόλη, σε ήσυχο σημείο, στην καρδιά του ελαιώνα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ribbon

Villes Odysseas

Villes Odysseas

The "Villes Odysseas" complex has 6 villas and it is very close to cosmopolitan Nidri...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ribbon

Summer Dream

Summer Dream

Τα πολυτελή στούντιο και μεζονέτες μας βρίσκονται κοντά στην πόλη, σε ήσυχο σημείο, στην καρδιά του ελαιώνα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ribbon

View of Ionio

Rania Studios

Χτισμένα μέσα σε 3500τ.μ. σε μια ήσυχη και καταπράσινη περιοχή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

top