ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ARTηρια με την Ιωαννα Καρυστιανη

Κατηγορία: Διασκέδαση
Panvagil
Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2009 02:00
Εμφανίσεις: 1127

Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1952 στα Χανιά της Κρήτης από γονείς Μικρασιάτες.

Σπούδασε νομικά. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με το σκίτσο και την εικονογράφηση (με το όνομα Ιωάννα). Δούλεψε στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης", στα περιοδικά "Τέταρτο", "Ένα", "Εικόνες", και σε ξένες εφημερίδες.
Στην εργογραφια της ανηκουν τα Σκιτσα, < ένα σκιτσο στο τσεπακι- 1980 > και <με γκρι και γκριζο- 1987> καθώς και το video-clip <Αντικατοπτρισμοι - 1993> με σκιτσα και κολαζ για τον τελευταιο δισκο του Μανου Χατζιδακι.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1994, με τη συλλογή διηγημάτων <Η κυρία Κατάκη>, τα οποια παρουσιαστηκαν από τεσσερις διαφορετικους θιασους. Διηγήματα από την ομώνυμη συλλογή έχουν κυκλοφορήσει σε ανθολογίες στη Τσεχοσλοβακία, Ιταλία, Γερμανία και Βουλγαρία.

Ακολούθησε το μυθιστόρημα <Μικρά Αγγλία>, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 1998, και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας και για το λογοτεχνικό βραβείο Balkanika.
Το επόμενο μυθιστόρημά της, <Κουστούμι στο χώμα>, τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού <Διαβάζω> το 2001. Είναι επισης η συγγραφεας των βιβλιων: <Ο Αγιος της μοναξιας> και <Σουελ>.
Eχει κανει μεταφρασεις σε Γερμανικα, Ιταλικα,Γαλλικα και Βουλγαρικα.

Κινηματογραφικά Σενάρια
-Νύφες, 1999. Παραγωγός: Μάρτιν Σκορτσέζε.
Σκηνοθέτης: Παντελής Βούλγαρης.
- Mi Estrella, 2000 (τίτλος προσωρινός). Ελεύθερη διασκευή του βιβλίου "Ρέινα, ένα παιδί στο γκέτο της Θεσσαλονίκης" της Νίνας Ναχμία.
Παραγωγοί: Κώστας Γαβράς και Michele Ray.
Σκηνοθέτης: Παντελής Βούλγαρης.

Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και μητέρα των σκηνοθετών Αλέξανδρου Βούλγαρη (-Κλαις;, -Ροζ) και Κωνσταντίνας Βούλγαρη (-Γιούπι, -Με τα φώτα νυσταγμένα, -Βαλς Σεντιμεντάλ).

(στο τελος της « συν-αναγνωσης» η κυρια Κατακη θα προσφερει την καθιερωμενη πιτα της)